Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Sofie Bracke - 29

Nieuw bedieningsschema Mobiel Dienstencentrum

nb_29_1.jpg

Beste Gentenaar,

Na een deugddoende vakantie zijn ook wij op 1 september er volop ingevlogen. Onder andere met een aangepaste dienstregeling van het Mobiel Dienstencentrum die de dienstverlening van de Dienst Burgerzaken, de Bib en Gentinfo nog dichter bij de Gentenaar brengt. Zo kwam er een nieuwe halte bij aan Oostakker-Carrefour en aan Ledebergplein. Aan sommige haltes, zoals in Sint-Kruis-Winkel maar ook aan het Dampoortstation en het Sint-Pietersstation, blijft de vrachtwagen langer staan dan voorheen. Dat alles om de dienstverlening naar de Gentenaar te optimaliseren, vooral naar de pendelende of oudere inwoners en Gentenaars uit de afgelegen gebiedentoe.

Nieuw bedieningsschema:
Wekelijkse bediening:
Maandag: Station Gent Dampoort, Oktrooiplein halte 15, van 11 tot 19 uur
Dinsdag: Station Gent Sint-Pieters, Koningin Maria Hendrikaplein, van 11 tot 19 uur
Vrijdag: Brugse Poort, EmiliusSeghersplein, van 10 tot 18 uur

2-wekelijkse bediening:
Week 1, op woensdag:

Oostakker Carrefour, Oude Bareelstraat 85, van 10 tot 13u30
Drongen-Baarle, IVIO Binnenhof Baarledorpstraat 4, van 15 tot 18 uur

Week 1, op donderdag:
Sint-Kruis-Winkel, Georges De Baetsplaats, van 10 tot 18 uur
Week 2, op woensdag:
Ledeberg, Sint-Lieven kerk, Ledebergplein, van 10 tot 18 uur

Schijnrelaties

nb_29_2.jpg

Sinds donderdag 3 oktober 2013 wordt schijnsamenwonen op dezelfde manier aangepakt en bestraft als schijnhuwelijken. Om de veranderde wetgeving vanaf dag 1 goed te kunnen opvolgen, werd de Cel Schijnhuwelijken binnen de Gentse Dienst Burgerzaken omgedoopt tot de Cel Schijnrelaties. Dankzij een verschuiving binnen de dienst zal het team bovendien kunnen uitbreiden van 4 naar 6 medewerkers zodat meer dossiers onderzocht kunnen worden en wekelijks in totaal 17 gesprekken afgenomen kunnen worden van personen die via een huwelijk of wettelijke samenwoonst verblijfsrecht kunnen verkrijgen. De Cel Schijnrelaties zal in haar onderzoek nauw samenwerken met het Gentse Parket.

Onze Cel Schijnhuwelijken onderzoekt jaarlijks een kleine 300 huwelijksdossiers. Het gaat om huwelijksaanvragen in Gent of buitenlandse huwelijken die in Gent geregistreerd worden en zijn vooral afkomstig van Turken (30%), Marokkanen (10%) en Ghanezen (6%). In 2012 werden er van de onderzochte dossiers 70 naar het Gentse Parket doorgestuurd. 54% daarvan werden uiteindelijk door het Parket ongunstig geadviseerd. De laatste jaren zagen we dat mensen die verblijfsrecht wilden bekomen, zelfs geen huwelijksdossier meer opstartten door de grondige onderzoeken van onze dienst maar meteen wettelijk gingen samenwonen. Dacht achterpoortje is nu dus ook gesloten.
Achter deze dossiers schuilen vaak menselijke drama’s. Het gaat soms om gedwongen huwelijken, maatschappelijk kwetsbare personen die op deze manier gebruikt worden, enz. Het is dus zeker een goed zaak dat we sinds 3 oktober nu ook schijnsamenwonen kunnen aanpakken.

TrouweninGent

nb_29_4.jpg

Trouwen is een bijzondere en blije gebeurtenis maar er komt heel wat kijken bij het plannen van een mooiste dag. Daarom heb ik op mijn website een volledige aparte pagina gewijd aan het onderwerp ‘Trouwen in Gent’. Je vindt er vanaf wanneer je een huwelijksdatum kan reserveren, bij wie je moet zijn voor de aangifte van een huwelijk en het verschil tussen een kosteloos huwelijk en een huwelijk met praal.  Neem gerust eens een kijkje op: http://sofiebracke.be/trouwen_in_gent.php

nb_29_3.jpg

En dat je nooit te oud bent om de grote stap te wagen, bewezen DorsanMaebe en Jenny Uytterhaeghe eind vorige maand nog. De tortelduifjes zijn respectievelijk 79 en 87 jaar oud. De bruid mag een dag later 88 kaarsjes uitblazen. Bruid en bruidegom delen al 44 jaar lief en leed. Dorsanvroeg zijn Jenny maar liefst 15 keer ten huwelijk voor ze ‘ja’ zei.

Jaarlijks staan gemiddeld enkele 80-plussers in Gent voor het altaar. Opvallend is dat het vooral de mannen zijn die op latere leeftijd huwen. Met haar 87 lentes is mevrouw de oudste bruid ooit die in Gent in het huwelijksbootje stapt. Zowel in 2010 als in 2011 stapten nog twee kranige 91-jarige mannen in het huwelijk, telkens met een bruidje van in de 70.

 

Sofie Bracke
Schepen voor Burgerzaken en Protocol
Open VLD Gent